Zbledela barva naše modre tende

Kdo si je izmislil tende?

Vemo, da so si pergole izmislili Egipčani, saj so že takrat krasile njihove krasne vrtove. Kdo si je pa tende? Po moje kakšni leni ljudje, ki se jim ni dalo postavljati velikih, težkih, lesenih konstrukcij. Ja to bo to. Te se enostavno pritrdi ali na zid ali na železno konstrukcijo in to je to. Niso cenovno zelo drage in niso tako občutljive na vreme.

A resno? Niso občutljive na vreme? Ti to resno misliš? Ok. Že res da jih dež ne uniči, da ni taka katastrofa, če piha močan veter. Spet odvisno kje jo imaš. Če je kje na terasi, pod streho, bo zdržala veliko dlje kot če je izpostavljena dežju. Ampak vseeno imam slabe izkušnje z njimi. Namreč tende so  zelo občutljive na svetlobo. Sicer jih svetloba ne bo uničila tako zelo, da bodo razpadle ampak uniči njihovo barvo. Ja barvo. 

Doma na terasi imamo tendo v modri barvi. Ni zelo stara . Postavili smo jo dve leti nazaj. Imamo severno lego, kar pomeni, da nam v stanovanje pripeka popoldansko sonce in je stanovanje celo popoldne izpostavljeno močnemu soncu. Prav zaradi tega smo si tendo omislili. Nismo pa razmišljali o tem kakšne barve pa bi za tendo bile najbolj primerne. Takrat smo razmišljali predvsem o tem da so tende temne barve boljše, saj bolj preprečujejo udar sončnih žarkov, zato je pod njimi bolj prijetno oz se stanovanje ne bo tako zelo segrelo. 

Sedaj sem bolj pametna in vem da bi bilo bolje če bi bila bela. Saj v Afriki imajo bele šotore, bele obleke, bele klobuke, vse je belo. Tudi tenda bi morale biti bela. Ja naša sedaj ni več modra ampak neke čudne grde barve. Bi rekla nekaj med modro in vijola pa še malo bele zraven.

Ko boste naslednjič razmišljali o nakupu tende, razmislite o tem! Najboljše so svetle barve, preverjeno!