Na kaj morate biti še posebej pozorni, ko so v igri rabljena vozila

Rabljena vozila vsekakor prinašajo številne prednosti. Vsekakor pa to še zdaleč ne pomeni, da to velja za prav vsa tovrstna vozila. Ravno zato je še toliko pomembneje, da ste pri nakupu rabljenega prevoznega sredstva še toliko bolj pazljivi.

Dejstvo je, da je treba rabljena vozila pred nakupom zelo temeljito preveriti. Še posebej to velja, če ga kupujete pri fizični osebi. Sicer pa morate biti pozorni še na druge številne dejavnike. Vsekakor je izjemno pomembna cena, prav tako število prevoženih kilometrov, pregled zunanjosti in notranjosti, servisna knjižica, poraba, število prejšnjih lastnikov, nezgode, stare škode in podobno.

Cena za rabljena vozila ter stroški vzdrževanja

Pri nakupni odločitvi za rabljena vozila je vsekakor torej izjemnega pomena cena, ki jo nudi prodajalec. Nikakor vas ne sme zavesti ugodna cena. Pri odločitvi vas mora predvsem voditi razmislek o prav vseh vidikih nakupa. Koristna informacija za kupca rabljenega vozila je tudi ta, da cene dobro ohranjenih vozil v tujini niso nič nižje kot pri nas.

Vsekakor pa je velika verjetnost, da bodo rabljena vozila cenejša zato, ker so poškodovana. Prav tako je rabljeno vozilo cenejše, če njegov števec ne odraža resničnega stanja, ne nazadnje tudi v primeru, če ima lastnik neurejeno dokumentacijo. Najbolje je, da si ob tem omislite nekakšen stroškovnik ter poleg nakupne cene preračunate še letne stroške za vzdrževanje želenega vozila. V ta sklop stroškov na primer sodita registracija ter zavarovanje. Prav tako tudi nakup pnevmatik, reden servis. V zakup pa je treba vzeti tudi morebitna popravila.

Kdaj so rabljena vozila nekoliko dražja

Vsekakor pa so lahko tudi rabljena vozila nekoliko dražja. Na višjo ceno lahko na primer vplivajo izjemno dobro vzdrževana notranjost pa tudi zunanjost, le malo prevoženih kilometrov, ne nazadnje tudi prvi lastnik in to, da je bilo vozilo redno servirano.

Kdaj pa je cena lahko precej nižja od pričakovane? Zlasti tedaj, kadar se prodajalcu zelo mudi s prodajo vozila ali kadar ima sicer dobro ohranjeno sredstvo veliko prevoženih kilometrov, slabšo ohranjenost ali celo vidno poškodbo, kar pa ni redkost za rabljena vozila.